Hvor mange gange har du været ude på fiskeri eller på camping eller på helligdage, planlagt dit perfekte tidspunkt at være, når du ville være alene (eller med firma), og ville fiske i ensomhed, kun for at opdage i sidste øjeblik, at du har købt den forkerte slags lokkemad? Eller var du ikke sikker på, hvad du skulle medbringe, og fik det store, glødende agn til at fange en lille sardin? Okay, vi ville forstå, hvis du er ny inden for sporten, men hvis du ikke er det, har du ingen undskyldning! I begge tilfælde er denne artikel for dig. Når du har læst dette, skal du ikke have nogen undskyldning! Ja ja jeg ved, du er ny, gik ind i en stor agnbutik og for vild. Eller du er erfaren, gik ind i en lille agnbutik og blev skuffet. Generelt bør en agnbutik være stor nok til at omfatte et stort udvalg af lokkemad med hensyn til størrelse, farve, typer, materiale, som de er lavet af. Så undskyld nye fyr, du skal tilpasse dig selv til denne situation, for der er en god grund til at gøre det, som vi vil se.

Så hvad leder du efter? At fange en guldfisk eller en enorm tun? At tiltrække en sardin eller en havkat? Du skal være sikker på, hvilken fisk du prøver at lokke ind og derefter matche agnet til fiskens rovdyr og personlighed. Lokkemad, der er for stort, vil sandsynligvis alarmere den fisk, du prøver at fange, til det punkt, at den skræmmer den væk, men på den anden side kan en lille lokkemad overses. Hvis en fisk svømmer ved en lille agn, bemærker den muligvis ikke det,(mange fisk har faktisk ikke et ørneudsigt over havet, afhængigt af andre sanser) eller bemærker det måske og lægger ikke mærke til, fordi en lille fisk ikke kan garantere fiskens ernæringsmæssige behov, og det er derfor ikke værd at bruge tiden eller den spildte energi på at jagte den. Den bedste måde at lave det perfekte agn på er sandsynligvis at undersøge lidt og finde ud af, hvilken skabning den fisk, du vil fange, normalt bytter efter og efterligne det på en eller anden måde (eller købe en færdiglavet). Hvis du vælger at lave det, så prøv at efterligne det så godt som muligt (størrelse, farve). Lyse farver kan lyde som en god idé, men ikke altid.

Hvor skal du fiske? Foretag en god undersøgelse af, hvor du fisker, først og fremmest for at sikre, at din aktivitet er lovlig, da forskellige steder kan være tilbøjelige til forskellige former for lovgivning. Men selvom du har en bestemt placering som dit yndlingsfiskested, hul eller hvad som helst, skal du tage det i betragtning, når du beslutter at vælge agn. Generelt synes der at være en tendens hos ferskvandsfisk til at reagere på en kunstig agn mere sandsynligt end saltvandsfisk. Det kan skyldes, at en saltvandsfisk har set alle slags forskellige arter og kan fortælle mellem noget dødt og noget i live eller lignende, i modsætning til ferskvandsfisken. Dybde er en anden vigtig faktor, men ikke af de grunde, som mange mener, det er. En fisk byder på den art, den normalt gør, og hvis byttet normalt svømmer på overfladen, vil du have noget, der kan være på overfladen. Ellers vil du have noget, der kan synke i bunden eller et sted i midten. For eksempel er orme bundfoder, og derfor forventer fisk, der spiser dem, at finde dem i bunden. Derudover er der noget, som mange mennesker ikke ved: når det kommer til store dybder i havet, når sollyset ikke helt ned til bunden, hvilket resulterer i, at afgrunden bliver sort. Men forskellige bølgelængder af lys kan nå forskellige vanddybder, og dette kan ses i farven på tang. Den blå del af lysspektret kan nå store dybder, og derfor er ukrudtet der blå, mens røde ukrudt som rhodofytter absorberer den røde del, som kun når de øverste 100 m og er rød i den dybde. Det ligner lidt med det lys, en fisk kan se, og i hvilken dybde. Hvis en fisk lever, hvor den blå bølgelængde er til stede, er det måske en god ide at have en blå lokkemad klar.

Begyndte det at regne eller sne, da du havde besluttet at fiske? Eller blev det blæsende? Nå, du er ikke den eneste, der havde ændret deres humør. Det er velkendt, at fiskens opførsel afhænger af vejrmønstre, der ændrer sig i løbet af måneden, ugen eller endda inden for den samme dag. Men ikke som vi gør, og reagerer mest på temperaturændringen. Fisk har et meget godt sensorisk system, når det kommer til vejr og kan reagere på temperaturændringer såvel som tryk i vandet. Ændringer i tryk skyldes oftest de flydende strømme. Dog betragtes dagene op til en koldfront generelt som et godt tidspunkt at fiske, da fisk vil være sløv fra de kolde temperaturer og mere tilbøjelige til at blive fanget. Dette betyder, at de kolde og overskyede dage vil reducere mængden af ​​lys, der når under overfladen, så mørkere agn er ideel på disse mørkere dage. I modsætning hertil vil varme og solrige dage overvejende om sommeren give klarere vand, så hvis en skyfri himmel er i prognosen, skal du vælge et let farvet agn.

Ligesom med enhver anden hobby eller sport er der ingen garanti for, at fisken bider, selvom du gør alt rigtigt. Der er en god grund til, at man i alle filmene ser fiskere sidde statiske i lang tid, fordi det dybest set er et ventespil. Vi håber dog at følge vores tip hjælper dig med at opbygge nogle gode fiskerifærdigheder, så du vil komme tilbage til det igen og igen i fremtiden. Bliv ikke skuffet, hvis du ikke får de resultater, du forventede, fordi husk på, at selv fagfolk har helt tørre dage!